Worksheet on Area and Perimeter of Rectangles | Rectangle Area and Perimeter Worksheets with Answers

Refer to Worksheet on Area and Perimeter of Rectangles while preparing for the exam. You can perform well by practicing various questions from Rectangle Area and Perimeter Worksheets. Multiple models of questions along with the detailed solutions are given here. This Area and Perimeter of Rectangles Worksheet are designed as per the latest syllabus. So, students can learn the rectangles topic and score well in the examinations. Check out all the questions and rectangle area, rectangle perimeter formulas in the following sections of this page.

1. Find the perimeter and area of the following rectangles whose dimensions are:

(i) length = 11 cm, breadth = 5 cm

(ii) length = 6.7 cm, breadth = 5.1 cm

(iii) length = 14 m, breadth = 6 m

(iv) length = 8 feet, breadth = 3 feet

Solution:

(i)

Given that,

length = 11 cm, breadth = 5 cm

Rectangle Area = length x breadth

= 11 x 5 = 55 cm²

Rectangle Perimeter = 2(length + breadth)

= 2(11 + 5) = 16 x 2 cm

= 32 cm

ˆ´ The Rectangle area is 55 cm², perimeter is 32 cm.

(ii)

Given that,

length = 6.7 cm, breadth = 5.1 cm

Rectangle Area = length x breadth

= 6.7 x 5.1 = 34.17 cm²

Rectangle Perimeter = 2(length + breadth)

= 2(6.7 + 5.1) = 2 x 11.8 cm

= 23.6

ˆ´ The Rectangle area is 34.17 cm², perimeter is 23.6 cm.

(iii)

Given that,

length = 14 m, breadth = 6 m

Rectangle Area = length x breadth

= 14 x 6 = 84 m²

Rectangle Perimeter = 2(length + breadth)

= 2(14 + 6) = 20 x 2 = 40 m

ˆ´ The Rectangle area is 84 m², perimeter is 40 m.

(iv)

Given that,

length = 8 feet, breadth = 3 feet

Rectangle Area = length x breadth

= 8 x 3 = 24 sq feet

Rectangle Perimeter = 2(length + breadth)

= 2(8 + 3) = 11 x 2 = 22 feet

ˆ´ The Rectangle area is 24 sq feet, perimeter is 22 feet.


2. The area of a rectangle is 92 m², its length is 8 m. Find the rectangle breadth and perimeter?

Solution:

Given that,

Rectangle area = 92 m²

Rectangle length = 8 m

The rectangle area formula is

Area = length x breadth

So, breadth = area / length

Breadth = 92 / 8

= 11.5 m

Rectangle Perimeter = 2(Length + breadth)

= 2(8 + 11.5) = 2(19.5) = 39 m

ˆ´ The Rectangle breadth is 11.5 m, perimeter is 39 m.


3. If the rectangle perimeter is 28 cm, its width is 18 cm. Find the rectangle length and area?

Solution:

Given that,

Rectangle Perimeter p = 28 cm

Width w = 18 cm

Rectangle perimeter p = 2(l + w)

28 = 2l + 36

2l = 28 – 36

2l = 8

l = 8/2

l = 4 cm

Rectangle area A = (l x w)

= 18 x 4 = 72 cm²

ˆ´ The Rectangle length is 4 cm, area is 72 cm².


4. Find the cost of tiling a rectangular plot of land 250 m long and 500 m wide at the rate of $8 per hundred square m?

Solution:

Given that,

The rectangular plot length = 250 m

Rectangular plot width = 500 m

Area of rectangular polt = length x width

= 250 x 500 = 125000 sq. m

Cost of tiling = $8 per 100 sq. m = $8/100 per 1 sq. m

Cost of tiling of rectangular polt of 125000 sq. m = (8/100) x 125000 = 10,000

ˆ´ The cost of tiling of the rectangular plot is Rs. 10,000/-.


5. A room is 4 feet long and 6 feet wide. How many square feet of carpet is needed to cover the floor of the room?

Solution:

Given that,

Rectangle length l = 4 feet

Rectangle width w = 6 feet

Area of the rectangle A = l x w

A = 4 x 6

A = 24 sq feet

So, 24 sq feet of carpet is needed to cover the room floor.


6. A table-top measures 5 m by 3 m 50 cm. What is the area and perimeter of the table?

Solution:

Given that,

Table length l = 5 m

width w = 3 m 50 cm

= 3 + 50 x (1/100)

= 3 + 1/2

= 7/2 = 3.5 m

Table Perimeter p = 2(l + w)

= 2(5 + 3.5) = 2(8.5) m

= 17 m

Table area A = l x w

A = 5 x 3.5

= 17.5 m²

ˆ´ The table area is 17.5 m², the perimeter is 8.5 m.


7. A floor is 25 m long and 14 m wide. A square carpet of sides 8 m is laid on the floor. Find the area of the floor that is not carpeted and floor perimeter?

Solution:

Given that,

Rectangular floor-length l = 25 m

Rectangular floor breadth b = 14 m

Square carpet side s = 8 m

Rectangular floor area A = l x b

A = 25 x 14

A = 350 m²

Area of the square carpet a = s x s

a = 8 x 8

a = 64 m²

Area of the floor that is not carpeted = Rectangular floor area – Area of the square carpet

= A – a = 350 – 64

= 286 m²

Rectangular flooe perimeter P = 2(l + b)

P = 2(25 + 14)

P = 2(39) = 78 m

ˆ´ Area of the floor that is not carpeted is 286 m², rectangular floor perimeter is 39 m.


8. How many tiles whose length and breadth are 15 cm and 6 cm respectively are needed to cover a rectangular region whose length and breadth are 510 cm and 135 cm?

Solution:

Given that,

Length of the tile l = 15 cm

Breadth of the tile b = 6 cm

Rectangular region length = 510

Rectangular region breadth = 135

Area of the tiles = l x b

= 15 x 6 = 90 cm²

Area of the plot = 510 x 135

= 68,850 cm²

Number of tiles required = Area of plot / Area of tiles

= 68850 / 90

= 765

Therefore, the required number of tiles are 765.


9. How many rectangles can be drawn with 22 cm as a perimeter? Also, find the dimensions of the rectangle whose area will be maximum?

Solution:

Given that,

The perimeter of the rectangle = 22 cm

2(l + w) = 22

(l + w) = 22/2

= 11

Possible dimensions of the rectangle are (1, 10), (2, 9), (3, 8), (4, 7), (5, 6), (6, 5), (7, 4), (10, 1), (9, 2), (8, 3), (7, 4).

ˆ´ The dimensions of the rectangle whose area is maximum is (6, 5) or (5, 6) and 11 rectangles can be drawn.


10. The perimeter of a rectangular pool is 140 m, and its length is 60 m. Find the pool width and area?

Solution:

The rectangular pool perimeter p = 140 m

Rectangular pool length l = 60 m

Rectangular pool width w = ?

Rectangular pool perimeter p = 2(l + w)

140 = 2(60 + w)

140 = 120 + 2w

2w = 140 – 120

2w = 20

w = 20/2

w = 10

Rectangular pool area A = l x w

A = 60 x 10

A = 600

ˆ´ The rectangular pool width is 10 m, area is 600 m².


11. The length of a rectangular wooden board is four times its width. If the width of the board is 155 cm, find the cost of framing it at the rate of $5 for 20 cm?

Solution:

Given that,

Width of a rectangular wooden board w = 155 cm

The cost of framing = $5 for 20 cm

The length of a rectangular wooden board l = 4w

l = 4 x 155

l = 620

Wooden board perimeter P = 2(l + w)

P = 2(620 + 155)

= 2(775) = 1550

The cost of framing = $5/20 for 1 cm

The cost of wooden board framing = 1550 x (5/20)

= 7750/20

= 387.5

ˆ´ The cost of framing is $387.5.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *