Home » NCERT Solutions » NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 (Ex 10.2) Visualising Solid Shapes

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 (Ex 10.2) Visualising Solid Shapes

NCERT Solutions for Class 8 Chapter 10 Visualising Solid Shapes -Free PDF Download

Free PDF download of NCERT Solutions Maths Class 8 Solutions Chapter 10 – Visualising Solid Shapes solved by Expert Maths Teachers on CoolGyan.Org. All Chapter 10 – Visualising Solid Shapes Questions with Solutions for NCERT to help you to revise complete Syllabus and Score More marks.
Maths Revision Notes for Class 8

Chapter NameVisualising Solid Shapes
ChapterChapter 10
ExerciseExercise 10.2
ClassClass 8
SubjectMaths NCERT Solutions
BoardCBSE
TEXTBOOKCBSE NCERT
CategoryNCERT Solutions

NCERT SOLVED


1. Can a polygon have for its faces:

(i) 3 triangles
(ii) 4 triangles
(iii) a square and four triangles

Ans. (i) No, a polyhedron cannot have 3 triangles for its faces.
(ii) Yes, a polyhedron can have four triangles which is known as pyramid on triangular base.
(iii) Yes, a polyhedron has its faces a square and four triangles which makes a pyramid on square base.


2. Is it possible to have a polyhedron with any given number of faces? (Hint: Think of a pyramid)

Ans. It is possible, only if the number of faces are greater than or equal to 4.


3. Which are prisms among the following:

Ans. Figure (ii) unsharpened pencil and figure (iv) a box are prisms.


4. (i) How are prisms and cylinders alike?
(ii) How are pyramids and cones alike?

Ans. (i) A prism becomes a cylinder as the number of sides of its base becomes larger and larger.
(ii) A pyramid becomes a cone as the number of sides of its base becomes larger and larger.


5. Is a square prism same as a cube? Explain.

Ans. Yes, a square prism is same as a cube, it can also be called a cuboid. A cube and a square prism are both special types of a rectangular prism. A square is just a special type of rectangle! Cubes are rectangular prisms where all three dimensions (length, width and height) have the same measurement. 


6. Verify Euler’s formula for these solids.

Ans. (i) Here, figure (i) contains 7 faces, 10 vertices and 15 edges.
Using Eucler’s formula, we see
F + V – E = 2
Putting F = 7, V = 10 and E = 15,
F + V – E = 2
 7 + 10 – 15 = 2
 17 – 15 = 2
 2 = 2
 L.H.S. = R.H.S. Hence Eucler’s formula verified.

(ii)  Here, figure (ii) contains 9 faces, 9 vertices and 16 edges.
Using Eucler’s formula, we see
F + V – E = 2
F + V – E = 2
 9 + 9 – 16 = 2
 18 – 16 = 2
 2 = 2
 L.H.S. = R.H.S.
Hence Eucler’s formula verified.


7. Using Euler’s formula, find the unknown:

Faces?520
Vertices6?12
Edges129?

Ans. In first column, F = ?, V = 6 and E = 12
Using Eucler’s formula, we see
F + V – E = 2
F + V – E = 2
 F + 6 – 12 = 2
 F – 6 = 2
 F = 2 + 6 = 8

Hence there are 8 faces.
In second column, F = 5, V = ? and E = 9
Using Eucler’s formula, we see
F + V – E = 2
F + V – E = 2
 5 + V – 9 = 2
 V – 4 = 2
 V = 2 + 4 = 6

Hence there are 6 vertices.
In third column, F = 20, V = 12 and E = ?
Using Eucler’s formula, we see
F + V – E = 2
F + V – E = 2
 20 + 12 – E = 2
 32 – E = 2
 E = 32 – 2 = 30
Hence there are 30 edges.


8. Can a polyhedron have 10 faces, 20 edges and 15 vertices?

Ans. If F = 10, V = 15 and E = 20.
Then, we know Using Eucler’s formula,
F + V – E = 2
L.H.S. = F + V – E
= 10 + 15 – 20
= 25 – 20
= 5
R.H.S.  = 2
 L.H.S.  R.H.S.
Therefore, it does not follow Eucler’s formula.
So polyhedron cannot have 10 faces, 20 edges and 15 vertices.