NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction – Free PDF Download

NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 – Electromagnetic Induction – FREE PDF Download

CoolGyan provides you Free PDF download of NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 – Electromagnetic Induction solved by Expert Teachers as per NCERT (CBSE) Book guidelines. All Chapter 6 – Electromagnetic Induction Exercise Questions with Solutions to help you to revise complete Syllabus and Score More marks.
Revision Notes Class 12 Physics
NCERT Solutions Class 12 Physics



Topics covered in Class 12 Physics Electromagnetic Induction are:

SECTION NUMBER TOPIC
6.1 Introduction
6.2 The Experiments Of Faraday And Henry
6.3 Magnetic Flux
6.4 Faraday’s Law Of Induction
6.5 Lenz’s Law And Conservation Of Energy
6.6 Motional Electromotive Force
6.7 Energy Consideration: A Quantitative Study
6.8 Eddy Currents
6.9 Inductance
6.9.1 Mutual inductance
6.9.2 Self-inductance
6.10 Ac Generator

 


Class 12 Physics NCERT Solutions Electromagnetic Induction Questions


NCERT Exercises


Question 1.
Predict the direction of induced current in the situations described by the following Figures (a) to (f).
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 1
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 2
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 3
 
Solution:
Direction of induced current in all the situations shown above can be decided in the light of Lenz’s law.
CoolGyans class 12 physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 4
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 5 
Fig. (a) : South pole is moving closer, so the current is clockwise in the end of solenoid closest to magnet.
Fig. (b) : Following Lenz’s law, the current flow anticlockwise in the loop at the left and clockwise in the loop at the right.
Fig. (c) : Inner side of loop-1 become south pole whose strength increasing with increase in current. So the inner side of loop should also become south pole according to Lenz’s law.
Fig. (d) : Current is decreasing with increase in rheostat, so North pole is getting weaker, the current in inner part of loop-1 will flow clockwise.
Fig. (e) : Induced current in the right coil is from X to Y,
Fig. (f) : No induced current since magnetic lines of force are in the plane of the loop.
Question 2.
Use Lenz’s law to determine the direction of induced current in the situations described by figures.
(a) A wire of irregular shape turning into a circular shape:
(b) A circular loop being deformed into a narrow straight wire.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 6
 
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 7

(a) Due to change in shape, area increases and consequently magnetic flux linked with it also increases. Using Lenz’s law, an induced current is set up in the circular wire in the anticlockwise direction to produce opposing flux. So magnetic field due to it is directed upward.
(b) Due to deformation of circular loop into a straight wire, its area decreases and consequently magnetic flux linked with it decreases. So an induced current is set up in the -anticlockwise direction, hence magnetic field is upward.
Question 3.
A long solenoid with 15 turns per cm has a small loop of area 2.0 cm2 placed inside the solenoid normal to its axis. If the current carried by the solenoid changes steadily from 2.0 A to 4.0 A in 0.1 s, what is the induced emf in the loop while the current is changing?
 
Solution:
When the current changes through the solenoid, a change in magnetic field also take place within it. Initial magnetic field in solenoid,
CoolGyans class 12 physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 8
Final magnetic field, B2 = μ0nI2
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 9
Question 4.
A rectangular wire loop of sides 8 cm and 2 cm with a small cut is moving out of a region of uniform magnetic field of magnitude 0.3 T directed normal to the loop. What is the f e.m.f developed across the cut if velocity of loop is 1 cm s-1 in a direction normal to the (a) longer side (b) shorter side of the loop? For how long does the induced voltage last in , each case?
 
Solution:
Here A = 2 × 2 = 16 cm2 = 16 × 10 m2, B = 0.3 T
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 10

Question 5.
A 1.0 m long metallic rod is rotated with an angular frequency of 400 rad s-1 about an axis normal to the rod passing through its one end. The other end of the rod is in contact with a circular metallic ring. A constant and uniform magnetic field of 0.5 T parallel to the axis exists everywhere. Calculate the emf developed between the centre and the ring.
Solution:
Constant and uniform magnetic field is parallel to axis of the wheel and thus normal to plane of the wheel.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 11
Question 6.
A circular coil of radius 8.0 cm and 20 turns is rotated about its vertical diameter with an angular speed of 50 rad s-1 in a uniform horizontal magnetic field of magnitude 3.0 × 10-2 T. Obtain the maximum and average emf induced in the coil. If the coil forms a closed loop of resistance 10 ohm, calculate the maximum value of current in the coil. Calculate the average power loss due to Joule heating. Where does this power come,from?
Solution:
If the circular coil rotates in the magnetic field B at an angular velocity ot, then instantaneous induced emf can be calculated.
CoolGyans class 12 physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 12
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 14
Source of the power is work done in rotating the coil.
Question 7.
A horizontal straight wire 10 m long extending from east to west is falling with a speed of 5.0 m s1, at right angles to the horizontal component of the earth’s magnetic field, 0.30 × 10-4 Wb m-2.
(a) What is the instantaneous value of the emf induced in the wire?
(b) What is the direction of the emf?
(c) Which end of the wire is at the higher electrical potential?
Solution:
The direction of earth’s magnetic field is in the direction of geographical south to geographical north
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 15
Let us take a convenient way to represent all the directions.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 16
(a) Instantaneous emf ε = Bυl
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 17
(b) Direction of emf. will be west to east.
(c) West end of the wire will be charged at higher potential.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 18
Question 8.
Current in circuit falls from 5.0 A to 0.0 A in 0.1 s. If an average emf of 200 V induced, give an estimate of the self-inductance of the circuit.
Solution:
Let ‘L’ is the coefficient of self inductance, the back emf
CoolGyans class 12 physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 19
Question 9.
A pair of adjacent coils has a mutual inductance of 1.5 H. If the current in one coil changes from 0 to 20 A in 0.5 s, what is the change of flux linkage with the other coil?
Solution:
Let the current changes from 0 to 20 A in coil 1 and we are looking for change of flux linked with coil 2.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 20
Question 10.
A jet plane is travelling towards west at a speed of 1800 km h-1. What is the voltage difference developed between the ends of the wing having a span of 25 m, if the Earth’s magnetic field at the location has a magnitude of 5 × 10-4 T and the dip angle is 30°.
Solution:
Earth magnetic field will have two components, BH and Bv. It is vertical component which develop induced emf across the wing in N-S direction.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 21
Question 11.
Suppose the loop shown in figure is stationary but the current feeding the electromagnet that produces the magnetic field is gradually ? reduced so that field decreases from its initial value of 0.3 T at the rate of 0.02 T s-1. If the cut is joined and the loop has a resistance of 1.6Ω, how much power is dissipated by the loop as heat? What is the source of this power?
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 22
Solution:
Here area is constant but the magnetic field is reducing at a constant rate.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 23
Source of the power is work done in changing magnetic field.
Question 12.
A square loop of side 12 cm with its sides ‘r parallel to X and Y axes is moved with a velocity of 8 cm s’1 in the positive x-direction in an environment containing a magnetic field in the positive z-direction. The field is neither uniform in space nor constant in time. It has a gradient of 10-3 T cm-1 along the negative x:direction (that is it increases by 10“3 T cm-1 as one moves in the negative x-direction) and it is decreasing in time at the rate of 10-3 T s–1. r Determine the direction and magnitude of the induced current in the loop if its resistance is 4.50 mΩ
Solution:
CoolGyans class 12 physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 24
Each side of square loop is 12 cm and magnetic field is decreasing along x direction.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 25
Also the magnetic field is decreasing with time at constant rate
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 26
Induced emf and rate of change of magnetic flux due to only time variation
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 27
Induced emf and rate of change of magnetic flux due to change in position.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 28
Both the induced emf have same sign and thus adds to provide net Induced emf in the loop
CoolGyans class 12 physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 29
Question 13.
It is desired to measure the magnitude of field between the poles of a powerful loud speaker magnet. A small flat search coil of area 2 cm2 with 25 closely wound turns, is positioned normal to the field direction, and then quickly snatched out of field region. Equivalently, one can give it quick 90° turn to bring its plane parallel to the field direction. The total charge flown in the coil (measured by a ballistic galvanometer connected to coil) is 7.5 mC. The combined resistance of coil and the galvanometer is 0.5 Ω. Estimate the field strength of magnet.
Solution:
Let the magnetic field between poles of loud speaker magnet is B.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 30
Question 14.
Figure shows a metal rod PQ resting on the smooth rails AB and positioned between the poles of a permanent magnet. The rails, the rod, and the magnetic field are in three mutual perpendicular directions. A galvanometer G connects the rails through a switch K. Length of the rod = 15 cm, B = 0.50 T, resistance of the closed loop containing the rod = 9.0 mQ. Assume the field to be uniform.
(a) Suppose K is open and the rod is moved with a speed of 12 cm s-1 in the direction shown. Give the polarity and magnitude of the induced emf.
CoolGyans class 12 physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 31
(b) Is there an excess charges built up at the ends of the rods when K is open? What if K is closed?
(c) With K open and the rod moving uniformly, there is no net force on the electrons in the rod PQ even though they do experience magnetic force due to the motion of the rod. Explain
(d) What is the retarding force on the rod when If is closed?
(e) How much power is required (by an external agent) to keep the rod moving at the same speed (= 12 cm s-1) when K is closed? How much power is required when K is open?
(f) How much power is dissipated as heat in the closed circuit? What is the source of this power?
(g) What is the induced emf in the moving rod if the magnetic field is parallel to the rails instead of being perpendicular?
Solution:
Here rails, rod and magnetic field are in three mutually perpendicular directions.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 32
(a) Switch K is open and rod moves with speed of 12 cm-1 three mutually perpendicular directions. Induced emf/motional emf
ε = Bυl ε = 0.5 × 12 × 10-2 × 15 × 10-2 = 9 mV
(b) When the K is open, upper end of the rod become positively charge, and lower end become negatively charged.
When the K is closed the charge flows in closed circuit but the excess charge is maintained by the flow of charge in the moving rod under magnetic force.
(c) In the state when K is open very soon a stage is reached when force due to electric field which is due to potential difference induced balances the magnetic force on electrons. eE = Beυ e\frac { V }{ l } =Be\upsilon Motional emf V = Bυl.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 34
(d) When the key is closed the current flows in a loop and the current carrying wire experience a retarding force in the magnetic field.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 35
(e) To keep the rod moving in closed circuit at constant speed the force required is
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 36
when key K is open, no current flows and hence no retarding force, so no power is required to move at constant speed.
(f) Power lost in closed circuit due to flow of current
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 37
Power provided by external force to move the rod at constant speed is the source of this power lost.
(g) If B is parallel to rails, the induced/ motional emf will be zero.
Question 15.
An air cored solenoid with length 30 cm, area of cross-section 25 cm2 and number of turns 500, carries a current of 2.5 A. The current is suddenly switched off in a brief time of 10-3 s. How much is the average back emf induced across the ends of the open switch in the circuit? Ignore the variation in magnetic field near the ends of the solenoid.
Solution:
Magnetic field inside solenoid
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 38
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 39
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 40
Question 16.
(a) Obtain an expression for mutualin ductance , between a long straight wire and a square loop of side ‘a’ as shown in figure.
CoolGyans class 12 physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 41
(b) Now assume that straight wire carries a current of 50 A and the loop is moved to the right with a constant velocity, v = 10 m s-1. Calculate the induced emf in the loop at the instant when x = 0.2 m. Take a = 0.1m and assume that loop has a large resistance.
Solution:
(a) As the magnetic field will be variable with distance from long straight wire, so the flux through square loop can be calculated by integration.
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 42
Let us assume a width ‘dr’ of the square loop at a distance ‘r’ from straight wire
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 43
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 44
(b) The square loop is moving right with a constant speed v, the instantaneous flux can be taken as
CoolGyans class 12 physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 45
Question 17.
A line charge λ per unit length is lodged uniformly onto the rim of a wheel of mass M and radius R. The wheel has light non-conducting spokes and is free to rotate without friction about its axis. A uniform magnetic field extends over a circular region within the rim.  \overrightarrow { B } =-B_{ 0 }\hat { k } (\underline { <a;a<R } ) It is given by = o (otherwise) What is the angular velocity of the wheel after the field is suddenly switched off?
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 46
Solution:
According to Faraday’s law of electromagnetic induction the induced emf is
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 47
Thus a relation between electric field and rate of change of flux can be established,
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 48
E exist along circumference of radius ‘a’ due to change in magnetic flux.
CoolGyans class 12 physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 49
Linear charge density on rim is A. So, total charge on rim Q = λ2πa …(ii) Electric Force on the charge
NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction 50

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *