Important Questions for CBSE Class 12 Maths Chapter 11 – Three Dimensional Geometry

CBSE Class 12 Maths Chapter-11 Important Questions – Free PDF Download

Free PDF download of Important Questions for CBSE Class 12 Maths Chapter 11 – Three Dimensional Geometry prepared by expert Maths teachers from latest edition of CBSE(NCERT) books, On CoolGyan.Org to score more marks in CBSE board examination.
You can also Download Maths Revision Notes Class 12 to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Jump to 4 Marks Questions
Jump to 6 Marks Questions

CBSE Class 12 Mathematics Important Questions Chapter 11 – Three Dimensional Geometry


1 Mark Questions

1. Find the directions cosines of x, y and z axis.
Ans. 1,0,0, 0,1,0 0,0,1


2.Find the vector equation for the line passing through the points (-1,0,2) and (3,4,6)
Ans. Let be the p.v of the points A (-1,0,2) and B ( 3, 4 6)


3.Find the angle between the vector having direction ratios 3,4,5 and 4, -3, 5.
Ans. Let a1 = 3, b1 = 4, c1 = 5 and a2 = 4, b2 = -3, c2 = 5


4. What is the direction ratios of the line segment joining P(x1 y1 z1) and Q (x2 y2 z2)
Ans. x2 – x1, y2 – y, and z2-z1 are the direction ratio of the line segment PQ.


5. The Cartesian equation of a line is  Find the vector equation for the line.
Ans. Comparing the given equation with the standard equation form


6.Show that the lines
are coplanar.
Ans. x1=-3, y1 = 1, z1 = 5
a1 = -3, b1=1, c1= 5
x2 = -1, y2=2, z2 = 5
a2 = -1, b2 = 2, c2 = 5

Therefore lines are coplanar.


7. If a line has the direction ratios -18, 12, -4 then what are its direction cosines
Ans. a = -18, b=12, c= -4
a2+b2+c2 = (-18)2 + (12)2 + (-4)2
= 484



8. Find the angle between the pair of line given by

Ans.


9. Prove that the points A(2,1,3) B(5, 0,5)and C(-4, 3,-1) are collinear
Ans. The equations of the line AB are



If A, B, C are collinear, C lies in equation (1)


Hence A,B,C are collinear


10. Find the direction cosines of the line passing through the two points
(2,4,-5) and (1,2,3).
Ans. Let P(-2,4,-5) Q (1,2,3)





11. Find the equation of the plane with intercepts 2,3 and 4 on the x, y and z axis respectively.
Ans. Let the equation of the plane be



12.If the equations of a line AB is  find the directions ratio of line parallel to AB.
Ans. the direction ratios of a line parallel to AB are 1, -2, 4
 


13. If the line has direction ratios 2,-1,-2 determine its direction Cosines.
Ans. 


14. The Cartesian equation of a line is  . Write its vector form
Ans. 



15. Cartesian equation of a line AB is  write the direction ratios of a line parallel to AB.
Ans. Given equation of a line can be written is

The direction ratios of a line parallel to AB are 1, -7, 2.




Back to Top ↑
jump to 6 Marks Questions

4 Mark Questions

1. Find the vector and Cartesian equation of the line through the point (5, 2,-4) and which is parallel to the vector 
Ans:
Vector equation of line is


Cartesian equation is




2. Find the angle between the lines


Ans:
Let is the angle between the given lines









3. Find the shortest distance between the lines


Ans:







4. Find the direction cosines of the unit vector  to the plane  passing through the origin.
Ans:


Dividing equation 1 by 7


Hence direction cosines of is 


5. Find the angle between the two planes 3x – 6y + 2z = 7 and 2x + 2y – 2z = 5
Ans: Comparing the giving eq of the planes with the equations
A1 x +B1y +C1Z + D = 0 , Ax + B2y + CZ + D2 = 0
A1 = 3, B1 = -6, C1 = 2
A2 = 2, B2 = 2, C= -2


6. Find the shortest between the l 1 and l2 whose vectors equations are

Ans:




7. Find the angel between lines

Ans:

The angle between them is given by




8. Show that the lines  Are perpendicular to each others
Ans:


For 
a1a2+b1b2+c1c2=0
L.H. S




9.Find the vector equations of the plane passing through the points R(2,5,-3), Q(-2,-3,5) and T (5,3,-3)
Ans:Let



Vector equation is


10. Find the Cartesian equation of the plane 




Ans:Let




Which is the required equation of plane.


11. find the distance between the lines land l2 given by


Ans:

Hence line are parallel





12. Find the angle between lines

Ans:


13. Find the shortest distance between the lines

Ans:


14. Find the vector and Cartesian equations of the plane which passes through the point (5,2,-4) and  to the line with direction ratios (2,3,-1)
Ans:

Vector equation is

Cartesian equation is






15. Find the Cartesian equation of the plane

Ans:


16. Find the distance of a point (2,5,-3) from the plane 
Ans:




17. Find the shortest distance

Ans:





18. Find the vector equation of a plane which is at a distance of 7 units from the origin and normal to the vector 
Ans:




19. Find the Cartesian equation of plane 
Ans: 



20. Find the angle between the line  and the plane 10x +2y-11z=3
Ans: 




21. Find the value of P so that the lines  are at right angles.
Ans:








22. Find the shortest distance between the lines whose vector equation are


Ans: 







23. Find x such that four points A(3,2,1) B(4,x,5)(4,2,-2) and D (6,5,-1)are coplanar.
Ans: The equation of plane through
A(3,2,1), C(4,2,-2) and D (6,5,-1) is



The point A,B,C,D are coplanar


24. Find the angle between the two planes 2x +y-2z=5 and 3x -6y -2z = 7using vector method.
Ans. 





25. Find the angle b/w the line

Ans:







Back to Top ↑
jump to 4 Marks Questions

6 Marks Questions

1.Find the vector equation of the plane passing through the intersection of plane And the point (1,1,1)
Ans.

Using the relation










2. Find the coordinate where the line thorough (3,-4,-5) and ((2,-3,1) crosses the plane 2x + y + z = 7
Ans. Given points are A(3,-4,-5)
B(2,-3,1)
Direction ration of AB are 3-2, -4+3, -5-1
1,-1,-6
Eq. of line AB





are the required point


3. Find the equation of the plane through the intersection of the planes
3x – y + 2z -4 = 0 and x + y + z – 2 = 0 and the point (2,2,1)
Ans. Equation of any plane through the
intersection of given planes can be taken as

The point (2,2,1) lies in this plane
put in eq ….(i)


4. If the points (1,1p) and (-3,0,1)be equidistant from the plane  , then find the value of p.
Ans.The given plane is



This plane is equidistant from the points (1,1,P) and (-3,0,1)





5. Find the equation of the plane through the line of intersection of the planes
x +y +z = 1 and 2x + 3y + 4z = 5 which is  of the plane x-y + z = 0
Ans. Equations of any plane through the intersection of given planes are be written is


This plane is it right angle to the plane x-y+z




6. Find the distance of the point (-1,-5,-10) from the point of intersection of the line  and the plane 
Ans.








Are the coordinate of the point of intersection of the given line and the plane 


7. Find the equation of the plane that contains the point (1,-1,2) and is  to each of the plane 2x+3y-2z=5 and x+2y-3z = 8
Ans. The equation of the plane containing the given point is
A(x-1)+B(y-2)+C(Z-3)= 0….[i]
Condition of to the plane given in (i) with the plane
2x+3y-2z=5, x+2y-3z=8
2A+3B-2C=0
A+2B-3C=0
On solving
A=-5c, B=4C
5x-4y-Z=7


8. Find the vector equation of the line passing through (1,2,3) and  to the planes 
Ans. 







9. Find the equation of the s point where the line through the points A(3,4,1) and B(5,1,6) crosses the XY plane.
Ans. The vector equation of the line through the point A and B is

Let P be the point where the line AB crosses the XY plane. Then the position vector of the point P is the form





10. Prove that if a plane has the intercepts a,b,c is at a distance of p units from the origin then

Ans. The equation of the plane in the
intercepts from is distance of
this plane from the origin is given to be p


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *