Worksheet on Rational Numbers | CBSE Class 8 Rational Numbers Worksheet

If you ever have trouble understanding the concepts of Rational Numbers then take the help of the Worksheet on Rational Numbers. Practice using Rational Numbers Worksheets and be familiar with various questions in the Chapter. Worksheets for Rational Numbers available are as per the latest syllabus guidelines. Assess your preparation level and bridge the knowledge gap in the concept accordingly. Use the Questions in the Practice Sheets as a quick reference during your preparation and stand out from the crowd.

1. Write down the numerator of the following rational numbers

(i) (-4)/5

(ii) 5/(-4)

(iii) (-17)/(-12)

(iv) 7/9

(v) 3

Solution:

(i) -4

(ii) 5

(iii) (-17)

(iv) 7

(v) 3


2. Write down the denominators of the following Rational Numbers?

(i) (-6)/5

(ii) 11/(-30)

(iii) (-15)/(-18)

(iv) 12

(v) 0

Solution:

(i) 5

(ii) (-30)

(iii) (-18)

(iv) 1

(v) Any Non Zero Integer


3. Subtract the Sum of – 4/5 and 1/3 from 1?

Solution:

= 1-(-4/5+1/3)

=1-(-12+5)/15

= 1-(-7/15)

=22/15


4. Which of the following are positive rational numbers?

(i) (-4)/7 (ii) 5/8 (iii) (-12)/(-13) (iv) (-20)/13

Solution:

(ii) 5/8 (iii) (-12)/(-13)

The above two options are positive since both the numerator and denominator have the same sign.


5. Which of the following are negative rational numbers?

(i) (-2)/7 (ii) (-6)/-8 (iii) 9/(-8) (iv) (-112)/-197

Solution:

(i) (-2)/7 (iii) 9/(-8)

The above two options are negative since numerator and denominator have the opposite sign.


6. Write the following rational numbers as integers:

7/1, (-20)/1, 32/1, (-17)/1, 90/1

Solution:

7, -20, 32, -17, 90


7. Express the following Integers as Rational Numbers.

-10, 22, 75, -104

Solution:

In Order to Express Integers as Rational Numbers you just need to place the given value over the denominator 1.

-10/1, 22/1, 75/1, -104/1


8. What is the Rational Number if its denominator is the smallest three-digit number and the denominator is the largest three-digit number?

Solution:

As per the given information Numerator = Smallest Three-Digit Number = 100

Denominator = Largest Three-Digit Number = 999

Rational Number = Numerator/Denominator = 100/999


9. Which of the following statement is true about the Rational Number?

a) Every Integer is a Rational Number

b) Rational Number is expressed in the form of p/q where p, q are integers and q is non zero integer.

c) 0 is a Rational Number.

Solution:

All three Statements are True regarding the Rational Number.


10. Write down the Rational Number with Numerator 2*(-5) and Denominator is 5*4?

Solution:

As per given data Numerator = 2*(-5) = -10

Denominator = 5*4 = 20

Rational Number = -10/20


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *