MCQs On Solid Waste Management

1. Waste removal system was established in which of the following cities for the first time?
(a) Athens
(b) Lahore
(c) Paris
(d) London
Sol:(a) Athens.
2. Which of the following solid wastes describe the term ‘Municipal Solid Waste’?
(a) Toxic
(b) Hazardous
(c) Non-toxic
(d) Non-hazardous
Sol:(d) Non-hazardous.
3. Why it is difficult to recycle plastics?
(a) It is very hard
(b) It comes in different sizes
(c) It is adhesive
(d) It contains different types of polymer resins
Sol:(d) It contains different types of polymer resins
4. Which of the following is done on an individual level?
(a) Burning
(b) Disposal
(c) Recycling
(d) Source reduction
Sol: (d) Source reduction.
5. Why is recycled paper banned for use in food containers?
(a) Because it creates a lot of spaces
(b) Because it creates contamination
(c) Because paper can be used only one time
(d) Because paper is very thick and can’t cover the food containers
Sol: (b) Because it creates contamination.
6. Which of the following plans are used as a waste management plan?
(a) Plan for reuse
(b) The integrated plan
(c) Plan for recycling
(d) Plan for reducing
Sol:(b) The integrated plan.
7. The organic material of the solid waste will decompose
(a) By the flow of water
(b) By the soil particles
(c) By the action of microorganisms
(d) By oxidation
Sol:(c) By the action of microorganisms.
8. Which of the following wastes are called the Municipal Solid Waste (MSW)?
(a) Food wastes
(b) Wood pieces
(c) Plastic cans
(d) All of the above
Sol:(d) All of the above.
9. The process of burning municipal solid wastes under suitable temperature and conditions in a specific furnace is called ______.
(a) Landfill
(b) Incineration
(c) Recycling
(d) Vermicomposting
Sol: (b) Incineration.
10. The burning of solid waste is not recommended because
(a) It is very costly
(b) It requires a lot of space
(c) It requires modern technologies
(d) It causes several environmental issues
Sol:(d) It causes several environmental issues.
11. When the organic matter present in the sanitary landfill decomposes, it generates
(a) Methane
(b) Nitrogen
(c) Hydrogen
(d) All of the above
Sol: (a) Methane
12. Which of the following is the oldest and the most common method used to dump the solid wastes?
(a) River
(b) Ocean
(c) Landfill
(d) None of the above
Sol:(c) Landfill.
13. The disposable wastes contain
(a) Solids
(b) Slurries
(c) Liquids
(d) All of the above
Sol:(d) All of the above.
14. Find the correct statement
(a) The waste from one process becomes the input for another process
(b) All the processes related to consumption and production produce some kind of waste
(c) There is no real waste in nature
(d) All of the above
Sol:(d) All of the above.
15. Which of the following methods is better for the solid waste problem?
(a) Recycling
(b) Landfilling
(c) Both a and b
(d) None of the above
Sol: (a) Recycling.
16. Which of the following statements is incorrect for plastic wastes?
(a) It is used to make compost
(b) It lasts for a longer period of time
(c) Toxic fumes are produced when burnt
(d) All of the above
Sol: (a) It is used to make compost.
17. Which of the following can be recycled many times?
(a) Wood
(b) Plastic
(c) Aluminium
(d) Organic materials
Sol:(c) Aluminum.
18. Which of the following gas is produced from landfill wastes?
(a) Biogas
(b) Natural gas
(c) Liquified petroleum gas
(d) All of the above
Sol:(a) Biogas.
19. Which of the following statements is true about zero waste management?
(a) Separate collection of each kind of waste
(b) Segregation of garbage at the source
(c) Community involvement
(d) All of the above
Sol:(d) All of the above.
20. How many main components are there in integrated waste management?
(a) Two
(b) Three
(c) Seven
(d) Eleven
Sol:(b) Three.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *